Oppbevaring barnerom

 

 

Barnerommet er kanskje et av rommene i huset som vi fort glemmer litt bort, og hvor det lett flyter over. Det er mye leker, og leker er jo ikke rot? Alle ting som ikke har en fast plass, kan fort oppfattes som rot. Selv om det er i bruk daglig, kan det være en fin ting både for foreldre, men også for barna, at man lærer å rydde opp lekene når dagen er over. Hvordan kan man få smart oppbevaring på barnerommet?

Ordet "rydde" er for mange et litt negativt ladet ord, og forbundet med stress, men det er akkurat dette vi ønsker å lære deg. Jo mer orden du har på dine egne og barna sine ting, jo mindre stress og rydding blir det.

Det finnes mange ulike produkter og oppbevaringsløsninger man kan bruke når man skal organisere barnerommet. Vi ønsker å gi deg tips til oppbevaring som vil gjøre hverdagen enklere, og tips til hvordan dere kan skape oppbevaring på barnerommet som føles praktisk.

 

Tips: Snarveien til et praktisk barnerom

Hvis du ønsker mine KONKRETE tips der jeg viser i detaljer hvordan jeg profesjonelt organiserer barnerommet hjemme og hos mine kunder, så vil jeg anbefale deg å kjøpe mitt minikurs Organisering av barnerommet. Der får du ikke bare vite hva som bør gjøres, men også hvordan jeg gjør det. Du kan få umiddelbar tilgang til det nå ved å melde deg på her: www.smartorganisering.no/KURS

Hvis du ønsker å spare tid og aller helst få noen hjem til deg for å få orden på barnerommet, så kan du leie inn mine profesjonelle tjenester. Jeg lever av å tilby folk ryddehjelp hjemme, og har gitt mange familier økt glede og frihet i hverdagen.

Ok, her kommer tipsene til å få orden på barnerommet:

 

barnerom oppbevaring

Rom for lek og hvile

Et barnerom er ofte et rom hvor det foregår flere aktiviteter, som soving, lek og lekser når barnet er i skolealder. Tenk soner. Hvilke aktiviteter skal foregå hvor? Innred rommet deretter. Unngå for mye leker rundt sengen. Dette kan nemlig by utfordringer ved leggetid. Men, et par bøker å lese i kan være hyggelig.

Har du et stort barnerom? Eller kanskje et eller flere lekerom/lekeområder i huset? Velg i såfall bestemte aktiviteter med kun et par kategorier på hvert sted. F.eks. "bråkeleker" inne på lekerommet som ligger adskilt fra resten av huset, og litt roligere lekekategorier inne på soverommet.

 

Smarte løsninger barnerom
ryddig barnerom

Oppbevaringsløsninger for leker:

Tenk praktisk og velg oppbevaring som gir god oversikt og som gjør det enkelt å rydde. La det meste av hyller og kurver være i en høyde hvor barnet rekker opp. Legg til rette for lek, og la det være enkelt for barnet og finne tingene de trenger uten å måtte spørre om hjelp.

Oppbevaringsbokser med hjul kan være fint for å utnytte plassen. Kanskje får de plass på gulvet under sengen? Det er også en fin høyde for barna, og det er enklere for dem å dra frem bokser på hjul enn å løfte ned noe fra et skap eller hyller.

Bruk litt tid på å sortere lekene, og plasser de i egnede kurver eller bokser. Merk boksene med klistremerker eller andre merkelapper, sånn at barnet kjenner igjen hvilke bokser som skal brukes til for eksempel lego. Unngå for store bokser, kurver og kasser på barnerommet. Disse blir fort samlekasser for alt mulig "ræl" og det er gjerne her barna putter alt når de skal rydde når tingene ikke har fast plass. Bruk heller mindre bokser, og sorter i flere kategorier. Store bokser eller kasser kan heller brukes til kategorier som utkledningstøy, togbaner og andre kategorier dere har mye av.

Når barna er små, kan det være lurt å oppbevare hobbyting og andre bordaktiviter i nærheten av stedet de brukes eller i et skap høyt oppe på barnerommet, sånn at barna ikke får tak i det selv.

 

organisere barnerom

Oppbevaring av klær:

Når det gjelder oppbevaring av klær, kommer dette litt an på hva man har plass til på barnerommet. Noen har plass til å oppbevare alt av klærne på rommet, mens andre kanskje bytter ut klær i skapet etter sesong. Uavhengig av størrelsen på barnerommet og garderoben, er det viktig at du skaper oppbevaringløsninger som fungerer for dere. Legg til rette for at barna skal kunne nå opp til noen av klærne selv, for eksempel enkle ting som truser, sokker og andre plagg som blir brukt hver dag.

 

 

Hvordan kvitte seg med leker?

Med jevne mellomrom kan du med fordel gå gjennom lekene sammen med barnet, for å se om det er noe dere kan kvitte dere med. Er barna veldig små, er det lurt at du gjør dette i ro og mak uten barna tilstedet. Dette er en enkel måte for å vedlikeholde et system og holde orden i skuffer og skap. Når barna er litt større, ca. 5-7 år (ulikt fra barn til barn) kan de lettere ta avgjørelser og fortelle hva de leker med og hva de ikke bruker lenger. Barn har mye empati, og det å kunne gi leker til andre som ikke har noen, er motiverende og de føler at de gjør noe godt for andre. I tillegg ser de at lekene ikke blir kastet, men at noen andre kan glede seg over det de selv har hatt mye glede av. Å ha fokus på dette, kan gjøre ryddeprosessen lettere. Dette er en fin ting å gjøre sammen rundt juletider og bursdager, før det kommer inn nye leker.

Husk at dette er et barnerom, så la barnet sammen med dere som foreldre være med å bestemme hvordan de ønsker å ha det. Kanskje det ønsker seg en bestemt farge på veggen? Ved å la barnet være med å bestemme over deres rom, får de mer eierskap til eget rom og det kan også være med på å bidra til at de tar mer vare på både rommet og tingene sine.