Sånn lærer du barna å rydde
Aug 11, 2020
Mange av oss har opplevd å be barna om å rydde rommet sitt, for så å finne dem i lek i stedet for. Eller så har de rett og slett bare løftet alt opp fra gulvet og lagt det i hylla eller på senga, og den ser ut som et totalt kaos, mens gulvet er helt fritt for rot.
En av årsakene til dette kan være at vi har forskjellig oppfatning av hva rydding er, samt ulike forventninger til resultatet. En annen grunn kan være at de faktisk aldri har lært hvordan det skal gjøres. Eller at de ikke har noen system å følge.
Du fikk kanskje også beskjed om å gå og rydde rommet ditt som barn?
Eller sier du: "Gå og rydd rommet ditt" til dine egne barn?
Kan du huske at du noen gang fikk opplæring i hvordan dette skulle gjøres når du selv var liten?
Kanskje går vi i fellen ved å gjenta det foreldrene våre gjorde for å få oss til å rydde da vi var barn, uten å tenke over om det faktisk fungerte?
Flere ganger har jeg vært hjemme hos kunder som forteller at de faktisk aldri har lært å rydde. Moren var så "snill" at barna slapp å gjøre noe. Resultatet blir ofte når de flytter for seg selv, at huset fyller seg med masse ting, som etterhvert blir rot. Og i og med at de aldri lærte å rydde, vet de heller ikke hvor de skal starte eller hvordan de skal gjøre det. Det finnes verken noen gode rutiner eller system, og ting blir bare dyttet inn i skuffer og skap. Etterhvert mister de oversikt over tingene sine og alt blir et kaos. Når de da treffer en partner, kan det etterhvert bli konfliktfylt når den ene parten aldri har lært å rydde.
Men barn er liker egentlig å ha det ryddig rundt seg, men de trenger å lære hvordan de kan gjøre det selv, også hvordan de kan holde det ryddig. Du kan få ryddehjelp hjemme ved å gå frem på en litt annen måte.
Inkluder og lær opp barna fra starten av!
Her er noen tips til hvordan du kan gå fram:
- Snakk med barnet om hva rydding innebærer.
Spør du barnet, vil du antagelig finne ut at dere har ulik oppfatning, men ved å snakke sammen
Kan dere finne felles betydning av hva som betyr ”rydding” hos dere?
- Er rydding noe som er negativt ladet, eller kan dere snu det om til noe positivt?
Man får for eksempel en hyggelig stund sammen.
Det å hjelpe barna i gang og være tilstede og oppmuntre er noe av det viktigste du gjør i starten. Husk at det er mye læring i det å rydde. Sett ord på alt dere gjør og på alle tingene. Begrepslæring er noe av det viktigste du kan hjelpe barna med når det gjelder språkopplæring, og det er veldig mye begrepslæring i en ryddeprosess. Barna lærer også sortering og kategorisering. Dere kan telle ulike ting. På denne måten kan rydding også bli en morsom lek.
- Deretter kan du prøve ut disse tipsene for å få barnet til å komme igang med ryddingen på rommet sitt.
1.Re opp sengen
Begynn med å re opp sengen og la barnet pynte med puter eller bamser. Når barnet ser hvor fint det er i sengen, vil det få lyst til å få det like fint på hele rommet, samt få motivasjon fordi det føles som at halve jobben er gjort.
2. Fjern søppel og ting som er ødelagt
Å gi barnet enkle instruksjoner gir også motivasjon. Si at "nå skal vi ta ut alle ting som er ødelagt og det som er søppel". Dette punktet kan ta litt tid, da barnet må ta stilling til hva som kan kastes. Kanskje syns barnet at rustne skruer og bruskorker er en skatt, mens vi voksne er av en annen mening. Her er det viktig å bruke god tid, og ikke overkjøre barnet, men respektere deres valg. Men, alt kan vi ikke ta vare på, så her er kan det være greit at du stiller litt dypere spørsmål rundt bakgrunnen for hvorfor de vil beholde det. men la det selv ta avgjørelsen på hva som kan kastes. Og minn gjerne på at hvis dere skal beholde alt, er det heller ikke plass til noe nytt inn.
Dette er en fin øvelse for barna å få de oversikt over alle tingene sine. De lærer de å ta stilling til hva som er verdt å ta vare på, og de får utfordret seg på det å kvitte seg med ting.
3. Gi bort - selge
Mange barn synes det er veldig vanskelig å ser etterhvert hva de leker med og hva de kan kvitte seg med. Spør du dem første gangen, er alt like viktig og de leker også med ALT i følge dem selv. De har veldig vanskelig for å gi slipp på noe som helst.
I dette tilfelle er det fint å snakke litt om at vi er så heldige som har så mye, mens det finnes mange andre barn som nesten ikke har noenting. Å det er fint når vi har så masse, så kan vi gi bort til alle barna som ikke har noe. Det er viktig at vi kan dele på godene og gjøre andre barn glade.
Om det er ting av litt verdi, kan det legges ut for salg. Da kan det å tjene seg noen kroner på det de selger også være en motivasjon.
4.Lag et system som er enkelt å følge
Barn trenger et system for lekene sine. Også her, som i resten av huset, trenger alt en fast plass.
De trenger et enkelt system som er lett å følge og som gjør det enkelt for dem å holde oversikt over alle tingene sine. Om barna ikke har noen sted å sette tingene sine, er det ikke så lett for dem å skulle rydde alt på plass heller. Lag også noen gode rutiner på hvordan de kan holde det ryddig ved å sette ting tilbake på plassen sin før de tar fram noe nytt å leke med.
5.Samarbeid
Rydd sammen med barnet inntil det er stort nok til å rydde alene. Det er ingen fasit på når det er stort nok til dette, da alle barn er forskjellige. Følg din magefølelse.
Ved å samarbeide lærer du barnet ditt hvordan DU gjør det og hvordan du ønsker at det skal se ut. Gi barnet konkret oppgave, som for eksempel å rydde alle lekebiler. Ikke kritiser hvis barnet ikke har gjort det "bra nok" (uansett alder). Gi ros for at de har ryddet på sin måte, og kom heller med tips til hvordan noen av lekene kan legges for å få det til å se enda ryddigere ut;)
Stolt som en hane etter å ha "ryddet" rommet sitt;)
Til deg: Tips til å skape et ryddig hjem i en travel hverdag
Lykke til!
For flere tips og inspirasjon til å få et ryddig og organisert hjem, sjekk ut min instagram: www.instagram.com/smart_organisering